Waarom een boekhouding bijhouden

Boekhouden betekent het bijhouden en vast leggen van de financiële historie en actuele stand van je zaak. Je doet dit door verwerking van inkoopfacturen en verkoopfacturen, bankmutaties etc. Als je je administratie goed bij houdt is dat een bron van informatie, zoals je omzet en je kosten, met welke activiteiten maak je de meeste omzet en kun je in een oogopslag zien wat je grote kosten posten zijn.

Boekhouden kan op verschillende manieren, je kunt het via boekhoudsoftware doen en ook online, bijvoorbeeld met Twinfield, is een goede optie. Heel eenvoudige administraties kun je in een Excel sheet bij houden.

Je kunt je boekhouding zelf doen en hem uitbesteden.

Uitgangspunt voor de opzet van je boekhouding zijn de doelen die je je zelf stelt. Welke informatie moet de boekhouding mij gaan bieden ? Wat is nodig om goede sturing aan mijn bedrijf te geven?

Er zijn twee hoofddoelen voor het voeren van een boekhouding, je doet het om zelf inzicht te krijgen in je financiën en om externe partijen, zoals de belastingdienst, inzicht te geven in je financiën.

De meeste ondernemers voeren de boekhouding uitsluitend voor externe partijen en hebben daardoor zelf geen inzicht in hun eigen financiën. Dat is een gemiste kans. Want met één boekhouding voor externe partijen en voor jezelf kun je een schat aan informatie op bouwen en je onderneming beter sturen.

Wil je ook een boekhouder met kennis van zaken?