
Na het verdwijnen van de VAR in 2016 werd de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van kracht. Er werden onder meer modelovereenkomsten ingevoerd, op basis waarvan de Belastingdienst sinds 1 mei 2016 het werken met ZZP-ers kon beoordelen. Al snel bleek dat de wet DBA geen oplossing was, maar wat dan wel….???????
Snel na invoering van de wet ontdekte de regering dat andere – duidelijker – wetgeving nodig is. Dit bleek echter niet op korte termijn te realiseren waarop werd besloten de wet DBA niet al te fanatiek te handhaven. In het regeerakkoord van Rutte-3 zijn afspraken gemaakt over nieuwe wetgeving. Eén van de belangrijkste afspraken daarbij is, dat het langdurig werken met zelfstandigen tegen een laag tarief niet meer mogelijk zou moeten zijn. Dergelijke arbeidsrelaties moeten automatisch tot werknemerschap leiden, aldus het voorstel van de coalitie.
Voorgestelde aanpassing in strijd met Europees Recht
De bedoeling was dat de nieuwe wetgeving op 1 januari 2020 in zou gaan. Minister Koolmees heeft nu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat met name ‘de werknemerschap maatregel’ in strijd is met Europees Recht. Dit betekent onder andere dat men hier opnieuw onderzoek naar moet doen. En daar is wederom (veel) tijd voor nodig. Daarnaast moeten er nog veel meer zaken bekeken worden. Daarom is het vernieuwen van de wetgeving opnieuw in de ijskast gezet.
Aangepaste wetgeving opnieuw uitgesteld
Op zijn vroegst zal vernieuwde wetgeving pas per 1 januari 2021 in gaan. Kortom, de onzekerheid voor ZZP-ers en hun opdrachtgevers duurt voort. De wet DBA blijft van kracht, maar de handhaving blijft vooralsnog op een laag pitje staan. Het geduld van opdrachtgevers en zzpérs wordt dus nog langer op de proef gesteld. Voorlopig wijzigt er dus niets. Of zou van dir hernieuwde uitstel toch afstel komen ?
Laat een reactie achter