
In een vraag-en-antwoord vorm geeft de Belastingdienst haar visie hoe een zzp’er en zijn opdrachtgever moeten om gaan met de nieuwe modelovereenkomst zzp na 1 april 2016 en wat er moet gebeuren in de overgangsperiode tot 1 april 2017. In een factsheet legt de Belastingdienst alles nog eens uit over de vervanger van de VAR. Ook geeft de Belastingdienst belangrijke tips hoe voorkomen kan worden dat zzp’ers en opdrachtgevers verdrinken in formaliteiten en bergen papier.
Opdrachtgevers weten met de modelovereenkomst zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden of te betalen. De wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
In samenwerking met belangenorganisaties stelt de Belastingdienst hiervoor een stelsel van modelovereenkomsten op en beoordeelt de Belastingdienst overeenkomsten van branches, opdrachtgevers of hun intermediairs en individuele opdrachtnemers.
De modelovereenkomsten zijn op de website van de Belastingdienst te vinden. Als opdrachtgevers en zzp’ers in de praktijk ook conform de modelovereenkomsten werken, hebben zij de gewenste zekerheid over de loonheffingen vooraf voor een periode van vijf jaar.
De DBA zou de balans in verantwoordelijkheid tussen opdrachtgevers en zzp’ers moeten herstellen en de Belastingdienst in staat moeten stellen te handhaven. Daarnaast zou het de het de administratieve lasten voor zzp’ers en hun opdrachtgevers moeten verlagen.
Wij raden aan deze factsheet eens goed door te lezen als u opdrachten verleent aan zzp’ers, maar ook als u zelf als zzp’er werkt.
Laat een reactie achter