Financiële Rapportage: Jaarverslag oude vorm moet op de helling

kpi1

Ondernemer komt jouw jaarverslag ook altijd als mosterd na de maaltijd? En krijg je dan ook cijfers gepresenteerd waar je niets mee kunt beginnen, omdat het allemaal gaat over een periode die al lang achter je ligt? BFA Belasting- en Administratie Consulenten /Digitale Schoenendoos gaat daar wat aan doen.

Met ingang van 1 januari 2017 wordt de actuele rapportage leading. Is je boekhouding up-to-date, dan is je online rapportage ook helemaal actueel. Continu! Wordt je boekhouding bijgewerkt, dan wordt ook automatisch je rapportage bijgewerkt.

kpi_grafiek
Heldere grafieken laten in één oogopslag zien hoe je onderneming er voor staat.

Ook de manier van rapporteren gaat op de helling. Balansen en Winst- en verliesrekeningen worden vervangen door een handig dashboard waarop je in één oogopslag kunt zien hoe je onderneming er voor staat. Op het dashboard zie je de Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s). In beginsel de bekende financiële  KPI’s zoals Omzet, kosten, resultaat, werkkapitaal, solvabiliteit, liquiditeit, en debiteuren- en crediteuren gegevens. Noem maar op. Maar iedere branche heeft zijn eigen kenmerken. Dus kunnen wij ook KPI’s presenteren die voor jouw branche kenmerkend zijn. Dat is dan wel een stukje maatwerk.

Als je dat wenst kunnen natuurlijk ook nog de  “ouderwetse” rapporten worden getoond, maar dan in een prettig leesbare vorm. Onderstaand een voorbeeld daarvan:

kpi_tabel
De Winst- en verliesrekening in tabel-vorm kan ook gewoon worden getoond maar in een prettig leesbaar formaat.

 

Maar ook andere gegevens kunnen in de rapportage worden geïmporteerd en ingebouwd. Voorbeelden? Personeelscijfers, kosten en omzet per gereden kilometer, omzet per m2.  Mits de benodigde extra gegevens van buiten de boekhouding voor handen zijn, kan het worden ingebouwd.

En ons oude jaarverslag? Wat gebeurt daar mee? Dat wordt nog gewoon gemaakt, omdat dat een verplichting is. Het is echter een bij – product van de management rapportage geworden. De oude jaarrekening, de publicatiejaarrekening, maar bijvoorbeeld ook de bankenrapportages worden op de achtergrond in Standard Business Report (SBR) format bijgehouden. De publicatiebalans kan rechtstreeks naar de KvK gezonden worden en bankenrapportages via het bankenportaal naar je bank. Wil je nog een print van de jaarrekening? Geen probleem. De zogenaamde inrichtingsstukken kan ook nog op papier worden aangeleverd. Minder gelikt, maar inhoudelijk wel juist.

 

Spannende en interessante ontwikkelingen. Ook voor ons! Nieuwsgierig geworden? Volg dan op onze website www.digitaleschoenendoos.nl  de ontwikkelingen op de “Nieuws” pagina.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*