Financiële kennis MKB en ZZP ondermaats

Financiële kennis vaak matig

De financiële kennis van zzp en mkb ondernemers is vaak bedroevend slecht. Veel ondernemers zijn op diverse belangrijke punten onzeker over hun kennis van geldzaken. Het gevolg is dat deze ondernemers vaak slechter presteren met hun onderneming. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Grip op de tent, ondernemers over hun financieel inzicht’, dat de KvK heeft gepubliceerd.

Welke onderwerpen komen aan de orde:

Financiële kennis vaak matig

 

De KvK krijgt jaarlijks veel vragen van ondernemers over financiering en geldzaken: 20.000 telefonische vragen en circa 300.000 bezoeken op de website. Vaak blijkt in de adviesgesprekken dat de problemen van deze ondernemers worden veroorzaakt door weinig financiële kennis van zaken of een onvoldoende organisatie daarvan.

 

Onzeker over financiële kennis en fiscaal inzicht

Ongeveer de helft van de ondernemers zegt niet zeker te zijn van hun kennis. Het gaat dan vooral over de fiscale wetgeving over inkomstenbelasting (49%), de basisprincipes van de balans en winst- en verliesrekening (52%) en benodigde cijfers voor een rentabiliteitsprognose (54%).

Financieel adviseur helpt bij financiële beslissingen

Financiële beslissingen worden vrijwel altijd door de MKB-of ZZP ondernemer zelf genomen (83%) of met de medevennoten (11%). Bij ZZP’ers neemt 98% zelf de beslissingen. Soms maken ondernemers wel gebruik van anderen bij het nemen van financiële beslissingen. Deze hulp krijgen zij voornamelijk van hun accountant of administratiekantoor, daarna volgen familieleden of boekhouder. 59% van de ZZP’ers krijgt geen hulp bij financiële beslissingen en  27% van de MKB’ers moet financiele beslissingen zelf nemen.

Twee derde van de ondernemers krijgt hulp bij belastingzaken en het opstellen van de winst- en verliesrekening en de balans. Slechts een kwart van de ondernemers laat zich ondersteunen bij de rentabiliteitsprognoses en het regelen van de pensioenvoorziening. Dat is volgens de KvK opmerkelijk, omdat financieel vooruitkijken belangrijk is om een dreigende ongewenste situatie te vermijden of om hierop tijdig bij te sturen.

Inschakelen accountant of administratiekantoor

Veel ondernemers regelen hun geldzaken en financiën zelf. Bij MKB’ers schakelt 35% een accountant of administratiekantoorin, bij ZZP’ers is dat 14%. Een externe boekhouder wordt door 24% van de MKB’ers ingehuurd. Van de ZZP’ers maakt 28% hier gebruik van.

Ondernemer wordt geconfronteerd met ongewenste situaties

62% van de MKB’ers en 52% van de ZZP’ers heeft in de afgelopen drie jaar te maken gehad met een ongewenste financiële situatie. Opvallend is dat in de afgelopen drie jaar een kwart van de ondernemers privé-middelen heeft ingezet om een zakelijk tekort te compenseren. Een vijfde van de ondernemers heeft last gehad van een zakelijke bankrekening die ontoereikend is of het mislopen van omzet door onvoldoende nieuwe klanten. Bijna een vijfde van de MKB’ers en 12% van de ZZP’ers heeft betaalachterstanden gehad in de afgelopen drie jaar.

Familie signaleert vaak financiële problemen

In de afgelopen 36 maanden heeft 13% van de respondenten signalen ontvangen van derden die hun zorgen uitten over hun financiële situatie. Zowel voor MKB’ers als voor ZZP’ers is familie daarin de meest voorkomende afzender. Bij MKB’ers worden zorgen ook door de accountant of administratiekantoor en door het personeel geuit.

KvK versterkt voorlichting

Om de ondernemers een betere grip te geven organiseert de KvK online cursussen waarmee ondernemers hun financieel inzicht kunnen verbeteren.

Welke financiële assistentie kan Digitale Schoenendoos aanreiken

Wij zijn actief bezig met het financiële reilen en zeilen van onze cliënten. Waar de financiële kennis te kort schiet vullen wij die aan met onze vakkennis. Geen moeilijke verhalen maar to-the-point ondersteuning van de ondernemer op financieel, fiscaal en organisatorisch vlak.

Ook bieden wij cijfermateriaal wat inzicht biedt. Niet met moeilijke ellenlange cijferlijsten, maar met handige prestatie indicatoren analyseren wij de financiële situatie van de onderneming. Wij streven naar update van deze indicatoren in realtime. Over deze  innovatieve ontwikkeling qua rapportage schreven wij al eerder  Ook een grote financiële instelling als ING is innovatief bezig een Digitale Schoenendoos app te ontwikkelen, zodat ondernemers in één oogopslag overzicht hebben over hun financiële situatie.

Met onze jarenlange ervaring als belastingadviseur leiden we de ondernemers door het doolhof van belasting-regels, zodat de ondernemers ook op dit gebied tot de juiste beslissingen kunnen komen.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*