Aanmelden bij de belastingdienst

Belastingen

Als je producten verkoopt of diensten levert moet je hier omzetbelasting (btw) over berekenen en afdragen aan de belastingdienst. Je kunt alleen btw afdragen als je een btw nummer hebt. Bij de inschrijving zorgt de Kamer van Koophandel ook voor de aanvraag van het omzetbelastingnummer. Als je je niet in schrijft bij de Kamer van Koophandel moet je dit zelf aanvragen. Veel mensen die geen bedrijf inschrijven melden zich ook niet aan bij de belastingdienst, terwijl dit wel verplicht is. Over elke euro die je berekent, moet je omzetbelasting betalen, zo zit het systeem in Nederland nu eenmaal in elkaar.

Voor ondernemers zijn er bepaalde belastingvoordelen. Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op een aantal aftrekposten (zelfstandigenaftrek, ondernemersaftrek). Dit kan je duizenden euro’s aan belastingen besparen. Zonder inschrijving wordt je onderneming door de fiscus zeker niet erkend, waardoor je deze ondernemers-aftrekposten zeker mis loopt. Schrijf dus wel je bedrijf in, want inschrijven van je bedrijf biedt voordelen en het is een kleine moeite. Wil je dus serieus een eigen zaak opbouwen, zorg er dan voor dat je ook daadwerkelijk een bedrijf hebt om op te bouwen en schrijf je in als ondernemer.

Aanmelden bij de belastingdienst

Zodra je een bedrijf hebt ingeschreven moet je je aanmelden bij de belastingdienst, in het verleden moest je dit zelf doorgeven aan de belastingdienst. Tegenwoordig krijg je bij de inschrijving bij de KvK meteen een fiscaal nummer (RSIN nummer). De Kamer van Koophandel geeft door aan de belastingdienst dat je bent ingeschreven en van de belastingdienst ontvang je bericht over belastingaangiftes die je moet doen.

Voor (vrijwel) elke onderneming geldt dat je BTW aangifte moet doen. Meestal doe je dit per kwartaal. Daarnaast moet je aangifte inkomstenbelasting doen waarbij je de winst uit onderneming opgeeft en bij de BV moet je een aangifte vennootschapsbelasting doen. Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting betaal je altijd jaarlijks. Je krijgt automatisch bericht van de belastingdienst over deze aangiftes.

Bij het aanmelden van je bedrijf bij de belastingdienst wordt soms gevraagd naar een schatting van de winst en de omzet over het eerste jaar. Hierbij moet je opletten dat je dit niet te hoog schat. Op basis van deze schatting kan de belastingdienst je een voorlopige aanslag opleggen Dit betekent dat je van tevoren belasting moet betalen en dat dit wordt verrekend met de belasting die je uiteindelijk moet betalen. Als je opgeeft dat je veel winst gaat maken dan krijg je een hoge voorlopige aanslag.

Als je een voorlopige aanslag hebt gekregen kun je deze overigens altijd corrigeren naar een hoger of lager bedrag. Dit kun jij of je boekhouder online doorgeven aan de belastingdienst. Het aanmelden bij de belastingdienst is verplicht Als koppeling tussen de Kamer van Koophandel en belastingdienst niet goed werkt, waardoor je niet automatisch wordt aangemeld, moet je dit zelf alsnog doen.

Je krijgt van de belastingdienst na ja aanmelding een gebruikersnaam en wachtwoord toegezonden waarmee je online aangifte kunt doen. Voor ondernemers is het verplicht om elektronisch belastingaangifte te doen. Je kunt hiervoor inloggen op de site van de belastingdienst en hier de nodige programma’s voor downloaden. Je kunt dit uiteraard ook uitbesteden aan een boekhouder of accountant.