Een bedrijf starten

 
Tips en advies over het inschrijven en opzetten van een eigen zaak (ZZP). Waar moet je allemaal op letten? Je moet denken aan: welke rechtsvorm moet ik kiezen? Hoe moet ik inschrijven bij de Kamer van Koophandel ( handelsregister) . Moet ik mij aanmelden bij de Belastingdienst? Zal ik een B.V. oprichten? Zal ik een zakelijke bankrekening openen? Allemaal vragen die afkomen op de startende ondernemer. Onderstaand tref je een zee van informatie aan. Lees alles over:

Wil je ook een boekhouder met kennis van zaken?

Hoe schrijf je een onderneming in bij de Kamer van Koophandel?

Als je de beslissing hebt genomen om voor jezelf te beginnen, is de volgende vraag of je je zaak moet inschrijven. Een onderneming inschrijven doe je in het handelsregister van koophandel. Hier wordt dan geregistreerd dat je een (zzp- ) onderneming hebt, hoe je bedrijf heet en wat je bedrijfsactiviteiten zijn. In het handelsregister worden alle Nederlandse bedrijven opgenomen.

Het inschrijven in het handelsregister is verplicht als:

  • Je goederen of diensten levert en je daarvoor een vergoeding vraagt
  • Je regelmatig deel neemt aan het economisch verkeer
  • Je meer dan 1 opdrachtgever hebt
  • Je je werkzaamheden naar eigen inzicht kunt uitvoeren

Mindset

Door je officieel in te schrijven, ben je voor je gevoel ook echt bezig met het opbouwen van een onderneming. Als je geen eigen zaak hebt, zie je het zelf ook als losse werkzaamheden die je “erbij” doet en ben je minder actief bezig met het uitbreiden van je onderneming. Je bent dan vaak ook bang om door te groeien, omdat je dan op een gegeven moment de stap niet langer uit kunt stellen om je bedrijf in te gaan schrijven. Dit is voor veel mensen een hoge drempel en roep je voor jezelf op dat je onbewust op hetzelfde niveau blijft hangen. Een ingeschreven bedrijf zorgt er voor dat het veel makkelijker om er ook echt serieus en gemotiveerd mee aan de gang te gaan.

Uitstraling

Je kunt je naar de buitenwereld toe presenteren als echt bedrijf, als je zaken gaat doen met andere partijen kun je een visitekaartje overhandigen met daarop een bedrijfsnaam en een kvk nummer. Doordat je een bedrijf hebt geef je aan dat je serieus bezig bent. Als je daarentegen geen bedrijf hebt, geef je impliciet aan dat je jezelf niet serieus genoeg neemt om er een echt bedrijf van de maken. Veel zakencontacten zullen dit ook zo interpreteren en doen vervolgens liever zaken met een “echt” bedrijf.