Boekhouding zelf doen of uitbesteden

Voor veel ondernemers is de boekhouding moeilijk, omdat ze er te weinig kennis van hebben of het gewoon echt niet leuk vinden om te doen. Geen wonder, want je bent per slot van rekening ondernemer geworden om te ondernemen, niet om te gaan boekhouden.

Het is wel belangrijk dat de boekhouding goed gebeurt, dus als je het zelf niet ziet zitten, is er alle reden om de boekhouding uit te besteden. Voor kleine bedrijven is de boekhouding wel zelf te doen, zodra het bedrijf wat groter wordt dan wordt het steeds meer werk en zal het veel tijd kosten om je hier zelf in te verdiepen.

Als je boekhouden leuk vindt en je bereid bent je hierin veel tijd te steken dan is het heel goed mogelijk om dit zelf te doen. Als je niets met boekhouden hebt, dan is uitbesteden aan te raden. Focus dan vooral op je bedrijf en ga doen waar je goed in bent. Ga je dan niet ergeren aan het voeren van een boekhouding.

Een boekhouder die gespecialiseerd is op het gebied van ondernemingen heeft vaak veel meer kennis van fiscale regels dan jij zelf. Een goede boekhouder zal dan ook vaak fiscaal voordeel opleveren. Let dan wel op dat je een goede boekhouder inschakelt.

Een boekhouder, die in staat is om je boekhouding continue actueel te houden. Een boekhouder die te veel “achteraf” alles verwerkt, doet dat werk vaak voor de fiscus en niet om de ondernemer inzicht in zijn eigen onderneming te geven. Zoek dus een boekhouder die je het inzicht kan leveren dat je nodig hebt om je bedrijf te kunnen sturen.

Of je de boekhouding nu zelf doet of niet, het belangrijkste is dat het gebeurt en dat het vooral goed en frequent gebeurt.

Boekhouding uitbesteden?