Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?
Er is vaak onduidelijkheid over het verschil tussen boekhouders en accountants, dit komt omdat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Veel ondernemers die een boekhouder hebben, noemen het een accountant, omdat dit professioneler klinkt en zelfs sommige boekhouders noemen zichzelf accountant, terwijl dit strikt genomen niet is toegestaan.
Boekhouder
Iedereen mag zichzelf boekhouder noemen, het is namelijk een vrij beroep. In tegenstelling tot wat de meesten denken hoef je geen opleidingen of diploma’s te hebben om boekhouder te kunnen zijn. Er vindt ook geen toetsing van de kwaliteit plaats, dus ook iemand zonder voldoende kennis kan een boekhoudkantoor opzetten.
Er zijn wel opleidingen tot boekhouder en hiervoor krijg je ook een diploma. Er zijn verschillende soorten opleidingen voor, van praktijkdiploma op mbo niveau tot financiële opleiding op universitair niveau. Er is ook een groot verschil tussen weten hoe een boekhoudprogramma werkt en kennis hebben van de belastingwetten. Mensen met een praktijkdiploma weten vaak alleen hoe ze feitelijk een boekhouding moeten voeren en hebben geen verstand van mogelijke voordeelregels voor ondernemers e.d. De kwaliteit van de boekhouders loopt dus nogal uiteen.
Accountant
Accountant is in tegenstelling tot boekhouder een beschermd beroep. Hiervoor is dus wel een opleiding en diploma vereist, jezelf uitgeven voor accountant zonder dat je hiervoor het diploma hebt is strafbaar. Je hebt twee soorten accountants de AA (Accountants Administratieconsulent) en RA (Register Accountant).
De taak van accountants is het controleren van de cijfers, over het algemeen worden de cijfers opgesteld door een boekhouder en gecontroleerd door een accountant. Er zijn accountants die zelf de cijfers opmaken. Voor de meeste ondernemingen is een boekhouder dus voldoende.
Het voordeel van boekhouders is dat deze gemiddeld genomen een stuk goedkoper zijn dan accountants. Daarnaast zijn accountants specifiek opgeleid voor controlewerkzaamheden en in mindere mate voor het voeren van een boekhouding. Vooral voor kleinere ondernemingen ontbreekt bij accountants vaak de specialistische kennis met betrekking tot belastingregels voor kleine ondernemers. Een accountant is dus niet per definitie beter dan een boekhouder, het zijn twee verschillende vakgebieden.
Het advies is dan ook om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Maar let op: check het opleidingsniveau, de ervaring en de vakkennis van de kandidaat boekhouder. Bedenk dat er heel goede, maar ook heel slechte boekhouders zijn. Het zelfde geldt voor de vaak fors duurdere accountants.
Boekhouding nu uitbesteden?
Je kunt nu je boekhouding en administratie aan ons uitbesteden. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op om te zien wat wij voor je kunnen betekenen.